Ai trăit atât de mult... Cum e când mai ai atât de puțin? Nu trebuie să fii nefericit pentru ca cei dragi să fie fericiți.
Un pian vechi și o bibliotecă plină de cărți prăfuite. Marea, odinioară un refugiu, acum pare un întins pustiu. Soarele, cândva cald și îmbietor, arde acum pielea cu o lumină rece, străină. Am exersat mult. Sunt aici de prea mult timp, iar acum totul înseamnă atât de puțin. Acest univers este o piramidă a disperării, nimic altceva. Va urma golul – un abis în care nu ai de ce să te agăți, ce să aștepți, ce să speri.
Să perorezi într-un azil de bătrâni, un așezământ cu tabieturi mărunte, unde nu te vizitează nimeni pentru că nu ai pe nimeni sau, mai trist, pentru că nimănui nu-i pasă de tine. Fiecare povestește ce ar fi putut să fie dar nu este. Sau, mai rău, nimeni nu-l crede că a fost.
Ai trăit cu adevărat? Sau doar ai existat, într-o continuă amânare a fericirii?
Se stinge lumina, prietene...
II
Un pic de întuneric. Sunt rău, dar totuși... cel puțin am avut destule iluzii care să mă mențină viu nopțile. Totul trebuie reconsiderat. Socrate spunea că „o viață fără întrebări nu merită trăită”. Dar eu am atât de multe întrebări. Și, cu fiecare răspuns pe care îl caut, mă adâncesc mai mult în această prăpastie a necunoscutului. Byron avea dreptate: „oamenii iubesc cu pasiune, dar urăsc în tăcere”. Ai urât? Ai fost invidios? Ți-ai dorit să fii altcineva? Te întreb, pe tine te întreb: ai iubit vreodată cu adevărat? Mai avem și altceva în noi, în afară de ură?
Este greu să nu urăști. Oameni, lucruri, motive... Când îți frâng spiritul și se bucură de suferința ta, ura devine singura emoție care pare justificată. Știu ce efect are ura asupra unei persoane. O sfâșie, o transformă în ceva străin, ceva ce și-a promis că nu va deveni niciodată.
Mă străduiesc să nu cedez sub greutatea acestor sentimente întunecate. Uneori, viața pare un echilibru precar pe o funie în flăcări. Emoțiile se ciocnesc de responsabilitățile mele. În minte, reacțiile impulsive prevalează asupra soluțiilor raționale. Când privesc înapoi la ziua trecută, realizez că mare parte din timp a fost petrecută reparând daunele zilei anterioare. În această existență, nu văd un viitor... doar confuzie și remușcări.
Nu trebuie să fiu nefericit pentru ca cei dragi să fie fericiți.
III
În tine există o parte ce aparține părinților tăi. Apoi, într-o zi, se adaugă o nouă parte – cea a soției tale, și mai târziu, a copiilor tăi. Abia atunci te simți cu adevărat întreg.
Dar într-o zi, când ai senzația că ești complet, brusc... te destrami. Te întrebi unde au dispărut acele părți din tine, dacă mai trăiesc undeva în afara ta. Te gândești că le poți recupera, dar îți dai seama că s-au pierdut pentru totdeauna.
În momentele de liniște și contemplare, descoperim esența existenței noastre în bucuria simplă a neființei active. „Dolce far niente” – arta de a nu face nimic, dar de a simți totul.
IV
O persoană vie nu este un standard infailibil și lipsit de suflet. Orice schimbare a vremii, a presiunii atmosferice, a furtunilor magnetice – toate afectează percepția psiho-emoțională. Chiar și lucrurile vechi, preferate, sunt percepute diferit în fiecare zi.
Cum bate vântul schimbării, fie în rafale, fie în adieri blânde, sufletul nostru se modelează, adaptându-se la fiecare suflu al destinului.
S-a întors acasă dezamăgit, dar și-a dat seama că visul său a fost o metaforă pentru viața sa. Își petrecuse atât de mult timp căutând ceva ce nu exista, încât pierduse din vedere lucrurile importante. Poate ar trebui să își petreacă mai mult timp cu familia și să se bucure de lucrurile simple din viață. Să se bucure de bucuriile mici.
Nu este nevoie să fie nefericit pentru ca cei dragi să fie fericiți.
V
Stătea pe verandă, privind cum valurile se sparg de stânci. Vântul îi ciufulea părul, aducând cu el un miros de sare și de eliberare. Își amintea de copilărie, când construia castele de nisip pe această plajă. Acum, nisipul îi părea rece și distant, la fel ca visele lui de altădată.
Adevărata măreție a vieții nu constă în căutările noastre exterioare, ci în descoperirile pe care le facem în adâncul ființei noastre și în legăturile cu cei dragi. În final, nu suntem definiți de părțile care ne lipsesc, ci de cele pe care le-am adunat și le-am prețuit.
Nu este nevoie să schimbi lumea pentru a fi fericit. Trebuie doar să înveți să apreciezi ceea ce ai, să trăiești prezentul și să te conectezi cu cei dragi.