16 septembrie 2017

Comoara (I - X)

    
   
   Sună telefonul noaptea. La două. Nu e bine, gândesc, a murit cineva. Aşa e, verişoara mea primară s-a prăpădit. Infarct, edem, n-am prea înţeles, mintea mea nu percepe nimic, s-a blocat. Am înţeles totuşi că joi e înmormântarea şi azi e marţi, adică miercuri. Am trezit nevasta, să nu sufăr singur şi zic să mergem la mama, să facem planuri şi socoteli, că avem drum lung. Hai la bloc buimac la mama. Mama nu dormea, se sgâia la Suleiman în reluare. I-am dat vestea tragică. Şi cine e moştenitor, zice, apoi îşi aminteşte să plângă dar fără lacrimi. Şi-a revenit brusc: Cine plăteşte înmormântarea, vai de mine! Păi avea asigurare, mergem să vedem. Între timp, isteţ cum sunt, mă gândesc să o sun pe decedată, că dacă o fi vreo farsă! Sună, sună dar nu răspunde. Şi telefonul e unul fix, nu mobil, adică imobil. Buuun, la ce mi-a folosit!


    Se face dimineaţă şi telefonez la neamuri. Neamuri proaste! Pe scurt, nu merge nimeni că eu sunt moştenitorul şi m-am pricopsit cu o ditamai vila la munte, drept în buricul târgului, sta-mi-ar în gât!
Primesc un nou apel, de la spital, să aduc nişte acte doveditoare că sunt rudă, că e casa sigilată de poliţie, au găsit-o după vreo două zile mai mult moartă decât vie, în stop cardiac şi au spart uşa, un perete, două hornuri si au intrat pe geam. Păi venim, sigur că venim, da' trenu' ajunge noaptea, că sunt doar două, unu e prea devreme şi celălalt e prea târziu aşa că venim mai devreme cu ăla târziu.

Ajungem pe la 10 seara, eu, mama plus nevasta. O sun pe colega lui verişoara şi o rog dacă putem merge la Spital. La spital, păi ce-aţi păţit? N-am păţit nimic dar am înţeles că e depusă la capela de acolo. Luaţi un taxi dar aveţi grijă la urşi! Ce treabă au urşii cu taxiul. Nu domle, când coborâti mai mergeţi puţin prin pădure. Buun! Ajungem la poartă cu ochii cât cepele. Beznă. Paznicul sare dintr-un tufis şi ne altoiește vigilent cu ditamai ciomagul drept in creștetul capului. Ne confirmă că urşii bântuie şi ziua darmite noaptea, s-au înmulţit în neştire anul ăsta. Ne conduce la biserică. Mama a uitat lumânările acasă. Se duce să-i pupe picioarele mortului că a uitat şi ochelarii. Noi o privim cu blândeţe şi ne facem cruce creştineşte. Vine şi colega care ne propune amabil să dormim la spital, sunt câteva paturi libere la reanimare. Decât la biserică sau în cimitir mai bine la spital. Eu făcusem rezervare la un hotel dar mama nu şi nu, că e scump, dormim în gară! Ba a sărit chiar la bătaie, să mă apuce de urechi, om în toată firea.

                                                 

                                                           
                                                                   CAPITOLUL II

   Am ajuns la reanimare. Curat lună, oameni amabili! Bolnavii discreţi, aveau cearşafurile pe cap. Am dormit fără vise, ca şi ei. Ne-am trezit pe la 6. Haidem la biserică. Decedata era tot acolo, sărmana. Avea o poză recentă chiar pe cădelniţă. Privirea conţinea un reproş evident, nu ne mai văzusem din '97, când s-a prăpădit tata. Distanţa, serviciul, copiii. Copiii mei, că ea n-a avut. Nu a fost nici căsătorită cu acte, mama ei!
Mama ei, tanti Pic, n-a lăsat-o! Mai pe scurt nu a lăsat-o nimic. O păzea mai ceva ca Securitatea pe cetăţean, deşi avea o vârstă. A lăsat-o în schimb prin 2005, după ce a făcut infarct la inimă că fuma 3 pachete de Kent pe zi şi restul Carpaţi, la fel ca verişoara şi lua o grămadă de pastile, că a prins moda anilor '40, cu săruri de leşin şi migrene din senin.
Nu a apucat să se bucure prea mult de eveniment pentru că s-a dus după dânsa degrabă in pas vioi şi iubitul, după o boală agonizantă.

  Hopa sus, vine părintele. Coboară dintr-un 4X4 negru ridicându-şi cu grijă patrafirul şi lovind cu ciocănelele în claxon. Probabil familie numeroasă, renumeraţie pioasă. Identificându-mă ca play maker, execută un marcaj strâns, om la om. Mă întreabă de nişte prosoape sau batiste. Îi arăt batista. Merge la mama. Vine şi colega de la spital să mă ajute cu intratul în casă şi cum-necum ajungem la Poliţie. Explic ce şi cum, mă legitimează, las nişte acte şi ne deplasăm la locuinţă. Pătrundem greu printre rufele expuse ostentativ de o vecină, că e curte comună şi un câine imens, apărut de nicăieri, îmi sare la beregată. Casa mă şochează, pare afectată serios de uraganul Irma. Are şerpantă din lemn. Etajul e deasupra. Pe jos pământ şi ţăndări de la geamul spart. În bucătărie a bufnit godinul pe pereţi iar în dormitor s-a aşternut praful ca la Cernobâl. În fine, semnez actele, primesc cheia şi ne întoarcem la biserică. Slujba, drumul către locul de veci pe un deal, gânduri răzleţe, regrete, încă nu-mi vine să cred că verişoara s-a dus aşa repede şi nu a mai apucat să-mi vadă copiii mari, apoi mergem la...vilă.

                                                 


                                                                       CAPITOLUL  III


    Ce să faci curăţenie, măi tată, mai ușor e s-o demolezi și s-o construiești la loc...Atmosfera e sinistră, parcă aşteptăm să vină acasă locatara. Se aud sunete suspecte prin toate cotloanele. Mama găseşte o şampanie în frigider şi până să spun eu ceva o deschide. Ce faci, măi mamă, petreci? Vecinii au pus lumânări la geam și noi chefuim?
- Mi-era sete!
- Păi bea apă!

Se supără şi începe să cotrobăie prin dulapuri şi în şifoniere. Aruncă lucrurile prin cameră în timp ce înaintează. Eu şi soţia ieşim să facem câţiva paşi. Peisajul e senzaţional. Caraimanul pare un tsunami de stâncă. Pădurile de la poale sunt un pastel de Alecsandri.


   Sună telefonul. O doamnă se recomandă Confidenta. Mă duc la întâlnire. Mă așteaptă cu o cafea fierbinte și prăjituri. Îmi spune cu voce conspirativă că verișoara avea carduri, o grămadă de bijuterii şi bani ascunşi în casă. Păi n-am găsit nimic, nici poşetă, nici ruj, nici buletin. Gândul mă duce subit la mama care cotrobăie ca un raton. Căutaţi la etaj, spune ea enigmatic, poate n-au ajuns încă vecinii!

Ne întoarcem în fuga mare. Mama se ceartă pe două voci cu mătuşa care e decedată de 10 ani. Îi aducem la cunoştinţă noutăţile. Urcăm în pas vioi la etaj dar nu e lumină. Ne întoarcem la parter cu priviri suspicioase de parcă suntem într-un roman de Agatha Christie.


Mâncăm ceva și ne ducem la culcare. Somnul nu vine. Vine mama cu ochii sticlind prin întuneric, cu o sabie în mână.
- Ce faci dom'le, vrei să ne iei gâtul, ne-ai speriat!
- Uite ce-am găsit lângă pat, cu asta se apăra, sărăcuța.
- De cine se apăra, mamă, de Cavalerii Teutoni?
- Eu m-aș duce la etaj.
- Foarte bine, dar lasă sabia undeva să nu cazi în ea pe scări!

Se aud pași orbecăind la etaj iar după ceva timp ne bubuie în cap o glastră care s-a spart în mii de cioburi. Ne tragem pilota peste cap și stăm acolo înspăimântați, cu ochii cât cepele.
Luna se arată la geam cu cap de mort.



Ziua de azi s-a încheiat, dar vorba lui Scarlett...



                                                                     
                                                                   CAPITOLUL IV


Dimineaţă mă trezeşte vocea unui copil:
- Mamaie, căţelul pupăcios mi-a mâncat sendvişul!

E ceva agitaţie afară. Mă spăl pe ochi, mă îmbrac şi ies. Câţiva vecini.
- Şi ce aveţi de gând cu casa?
- Nu ştiu, încă nu mi-am revenit din şoc.
- Ar trebui să faceţi actele de moştenitor, dacă tot sunteţi aici.

Mama coboară cu pas sprinten de la etaj, a căutat febril toată noaptea.
- Ai găsit comoara, mamă, bani/valută?
- Praf. Doar praf...
- Nu-ți pierde speranța, mamă, după-amiază săpăm în curte! Mai lasă-le domle, că nu pleacă nicăieri!


Am ajuns la concluzia că verișoarei i s-au furat cardurile, cu poșetă cu tot. Am aflat de la Confidentă la ce bănci ținea banii. Mi-a cerut din mers 1700 de $ împrumut dar am refuzat-o, pe motiv că n-am. M-a sfătuit să dau neapărat câte un inel la toate femeile din Spital.
- Sigur că da, doar să le găsesc.
- Femeile?
- Nu, inelele.


   Am mers la Bănci dar au refuzat să blocheze conturile pe motiv că n-am certificat de moştenitor, deşi eu ştiu că e suficient actul de deces şi CNP-ul. Am explicat că nu mă interesează conturile doar să blocheze cardurile dar era ocupată cu pagina de Facebook, tocmai primise o poză cu o cafea de la iubitu și era în reverie.
- Săracu Fănică, iote că nu m-a uitat nici azi cu cafeluța lui, mânca-i-aș caimacul!
Ei, la dracu, o poză e doar o poză, ce atâtea fandoseli, mă gândesc eu răutăcios!

Deci hoţii pot sta liniştiţi, ba n-ar trebui nici să se grăbească, să nu-și scrântească ceva...

În altă ordine de idei, la înmormântare i-au dispărut bijuteriile, 2 inele, un medalion şi cerceii, se pare că e o practică din folclorul popular. Poate la spital sau în biserică, ce mai contează...
Nu m-ar mira să descopăr cerceii la urechile medicului legist iar brățara de picior la părinte!


                                                                         
                                                                        

                                                                         CAPITOLUL  V


                             
   Verișoara are și un nenorocit de PFA, care dacă nu este radiat, generează dracului datorii pe care tot eu va trebui să le plătesc, că pun ăștia poprire pe casă. Nu e deloc simplu, ce e simplu la noi? Mai ales că Registrul Comerțului e într-o localitate și Fiscul într-alta!! Ca la nebuni!

Am revenit acasă la Buzău și am găsit, bucurie mare, o somație pentru verificarea la gaze de 2 ani, deși acum 2 ani am făcut verificarea de 10 ani!! Am sunat și a venit un tip pe o bicicletă ruginită, fără o pedală, cu o bască pe șa și una pe cap, s-a uitat la mine superior, cu o mutră acră, a scos un nenorocit de aparat care bâzâia amarnic ca un stup de albine, a mâzgălit niște acte dându-și aere de mare Șef de trib și a rămas să plătesc pe factura viitoare 200 de lei, deși mi-a spus prima dată că e vorba de 50 lei. Până la urmă am plătit 450 de lei, ca prostu', pentru nimic! Acum banii dă-i încolo, că oricum aveam prea mulți :)...da de ce se comporta ăștia cu tine de parcă ai fi ultimul prăpădit...De ce te mint? Mi-am amintit de filmul ăla, "Jaf la drumul mare!''

Când am ieșit să văd dacă a plecat derbedeul ăla, am găsit pe gard o înștiințare că sunt pasibil de amendă și condamnare. De ce pe gard și nu în poștă, fi-v-ar mâna a dracului, astăzi și mâine dar? Am dat telefon. Se pare că un vecin, un tip care fură corcodușe noaptea din curtea mea ca să-și facă băutură ziua, m-a reclamat să mut gardul, deși n-are niciun drept și actele îmi dau dreptate. Am făcut un drum și am lăsat dracului niște copii xerox. Acum va trebui să mute el gardul!

Încep să o invidiez pe biata mea verișoară. 


   Vecinul ăsta are o poveste dubioasă pe care mi-a spus-o bunicul. A plecat pe front în '42, a fost luat prizonier de ruși la Cotul Donului, în timp ce pe nevastă-sa o durea în cot, și s-a întors după vreo 10 ani, veteran de război pensionat. La moacă parcă semăna dar era mai înalt, plus că plecase blond și venise brunet. 

Nevastă-sa avea oarece dubii, mai ales când l-a văzut seara în pielea goală, măi Grigore, tu ești oare? Eu sunt, Măndico, liubliu tău, ce, nu mă mai cunoști? În fine, a început ăsta să-i povestească cum s-au cunoscut și alte alea, că până la urmă l-a acceptat, că prea știa ăsta toate amănuntele, ba și chestiile intime. Da' cam avea accent rusesc, nenorocitul. 




                                                                              

                                                                                       
                                                                          CAPITOLUL  VI


   Marți noapte am o insomnie crâncenă. Iau un nenorocit de distonocalm pe la 1. Mai iau unu și pe la două, că-mi admiram moaca la lumina lunii, ca un caraghios. Gândurile nu-mi dau pace. Am memorie fotografică. E un blestem, ce citești să memorezi și să se învârtă prin cap. Ca un computer blocat. În fine, adorm dracului. Ora 6, trezirea, hei man, trenul așteaptă. Am dat pe gât o ceașcă fierbinte de cafea și doi crenvurști opăriți, așa, la repezeală, apoi, nevastă-mea m-a condus la tren și m-a împins pe scările alea înalte unde ai șansa să-ti rupi nădragii în cur când ridici piciorul la 90 de grade. 

La 8 fix am plecat. Eram amețit și stors ca o amărâtă de lămâie în blender dar pare o zi bună, pot simți asta, cu intuiția mea specială, care nu dă greș. Miroase a zi bună! În compartiment miroase a bășini, sunt gata să vomit. Ca să fie tacâmul complet e și un miros ordinar de șosete purtate. Purtate foarte mult. Geamul nu se deschide nici de-al dracului deși trag cât pot de mânere și bat disperat cu pumnii în el. Soția îmi face cu mâna de pe peron cu mare drag. Vine controlorul cu o mutră fioroasă și mă gândesc la Temelie, care aruncă pasagerii din tren. Mă așez cuminte și privesc pe geam peisajele.

Întârziere 30 de minute, ei da, știam asta, așa că mi-am asigurat două legături spre Brașov! Până una-alta, cobor în Ploiești Sud și-mi chem taximetristul cunoscut data trecută, când am depus actele. Îmi arată în ce hal a ajuns Ploieștiul, că au vândut ăștia toate fabricile la fier vechi și de asta a ajuns și el, inginer, un nenorocit de taximetrist. Mă duce la ORC să ridic radierea PFA-ului. Durează doar 2 minute dar un boșorog de la coadă mă înjură de mamă fără niciun motiv. Îl ignor, ca un gentlemen și îi arunc în treacăt, ce-ai bă, descreieratule, ai draci pe tine, Cap de broască! 
În fine, mă depărtez în pas vioi și plec spre Gara de Vest, aflată la 5 minute de mers pe jos. Iau bilet fără incidente. Stau la linia 2. O vrăbiuță veselă mă privește îndrăzneață și îmi înseninează ziua. Zboară undeva deasupra mea și când îmi ridic privirea să o caut primesc un găinaț drept între sprâncene. Foarte bine! Îmi amintesc că azi e în 13, e marți - trei ceasuri rele, în drum spre gară mi-a trecut calea o pisică neagră, m-am întors din drum, m-a tot mâncat mâna stângă iar pe pasarela de la Buzău am călcat într-un rahat! 



   Uite că vine nenorocitul de tren, anunțat pompos, Trenul de Vest, București - Ploiești Vest - Brașov - Sibiu - Timișoara. Urc și merg iute la veceu, că unii spun că se duc la baie și nu înțeleg de ce, că doar nu fac baie! 
Nu îmi cred ochilor. Miroase a deodorant, sunt două suluri de hârtie, unul început, la fel, două săpunuri, unul început...Doamne, unde mă aflu...Uite na, în Trenul de Vest!! Totul funcționează neobișnuit de normal. Ăștia nu sunt tot oameni?
Mă așez cu privirea către gări, deși le știu pe derost. Peisajul s-a schimbat. Pastel de Alecsandri. De la Câmpina sunt păduri în toate nuanțele, incredibil. E o delectare.


    Am ajuns, gara pe stânga, peronul pe dreapta. Mers prieten taxi. Finanțe. Nu mă simt bine. O cucoană sesizează că sunt alb ca varul. Îmi aduce un pahar cu apă și zahăr să mi se ridice glicemia. Între timp mai iau un distonocalm! Prezint actele și se rezolvă... Cică mai am 7 milioane de plată! Păi decedata a murit și nu avea datorii, zic. Lasă că îți găsim noi ceva, mă ia una la per tu! Moartea și Fiscul, îi spun în gând și rânjesc parșiv...

Chem taxiul și merg la Notariat, să mai las un braț de hârtii. Se rezolva repede, adică mi le ia pe astea și îmi dă o listă pentru altele! E gata, final, The End. O sun pe nevastă să-i spun că e o zi perfectă, am rezolvat totul, ''Ziua cârtiței'' s-a încheiat! Mă îndeamnă să mănânc ceva la un restaurant dar modest cum sunt iau niște salam Victoria feliat și o franzelă caldă. Merg acasă la verișoara decedată. 
''Câinele Pupăcios'' mă întâmpină la poartă dușmănos, îmi înhață salamul cu sălbăticie, mai să mă trântească în niște tufe de coacăze și scap cu fuga și cu pâinea. 


    Intru în casă cu frică. Încerc toate utilitățile. Funcționează, dar-ar dracu în ele. Oricum, le-am plătit. Verific contoarele, deși le știu de pe net. Sunt ok. Mai puțin apa, care e la paușal și nu știu cum pot opri asta. Merg la Hidro-Prahova, undeva pe un munte, că mi-a ieșit sufletul pe nas, mai bine luam telefericul...Când întru, roșu la față, ies niște șefi. Unul mă oprește. Nu e nevoie să va grăbiți, domnule, avem program până la 16, sunteți bine? Nu sunt bine, așa sunt eu, perpetuu agitat, obișnuit cu nebuneala dar aici oamenii par normali la cap. Mă întâmpină o doamnă numai lapte și miere, mai mult lapte judecând după formele voluptuoase. Mă lămurește și mă liniștește, ba îmi oferă și o cafea fierbinte la ibric. 
- Deviem țeava, domnule, nu e mare lucru, și punem apometru, vă completez eu o cerere? 
Foarte frumos! Cobor de pe munte, mai mult în ''coate și genunche'', vorba poetului. E așa de cald că pot face plajă. Curg apele pe mine ca Dunărea la Drencova. Iau un fanta rece ca gheața pe care îl agit, proastă idee, și-mi bufnește drept în prohab. Mă așez pe o bancă să mă usuc. Am părul vâlvoi de draci. O doamnă se oprește în dreptul meu și îmi dă cu milostenie o eugenie cu cremă de lămâie și zic smerit bogdaproste. Știu la ce se gândește când se uită la pantalonii mei uzi, cu o pată gălbuie. 
Merg acasă și dau drumul la toate cele patru sobe, de probă, să văd dacă funcționează. Merg perfect. Gazul iese peste tot dar nu arde! Teracota e varză. Închid repede și dau drumul la ferestre, să nu arunc dracului șandramaua în aer. Aprind șemineul, care merge din prima, buștenii trosnesc plăcut și meditez la nemurirea sufletului, stând întins pe canapea ca un motan visător.

   Mă duc în piață, la măcelărie, să mă interesez de niște fripturi din alea groase și suculente și de cartofii ăia grozavi, de Covasna, pentru week-end. Aici, la munte, mâncarea e incomparabilă. O fi aerul de vină?
Știu că sâmbătă plouă. Duminică e mai bine. Nu contează, grătarul e mai bun pe ploaie, mai ales cu nevasta alături și un vin bun de la gheață. Când pun "Tulsa Time'' cu Eric Clapton, dă din coadă în ritm și Cățelul Pupăcios! 

Mă uit pe un Pif. La Tv e pierdere de timp. E ora de plecare, man. Trenul vine greu că cică n-a venit de-acasă mecanicul de la Brașov. Ajung la Buzău, căutând gara ca orbeții, că e o beznă sumbră și sinistră ca la începutul lumii. Mai calc într-un rahat, așa, de bun venit. În sfârșit, ajung acasă. Mă duc la baie, ca să fac o baie. O zi absolut perfectă! Cine crede în superstiții se înșeală amarnic!

                                                                    

                                                                                                  
                                                                        CAPITOLUL VII


Gata, la dracu' domnule Director, mi-am zis eu, în week-end-ul ăsta găsim comoara!

Cu aceste gânduri îndrăznețe am purces pentru a pregăti terenul, cu trenul de dimineață, nevastă-mea urmând să vină diseară cu trenul de noapte, din motive de serviciu. 

Sosesc pe la 10 dimineața, cu un soare zglobiu deasupra capului, într-un peisaj mirific, magnific și grandios, cu aer oxigenat puternic și miros persistent de conifere și îl întreb pe taximetristul meu care moțăia ca un liliac cenușiu, agățat de o bancă în fața gării, dacă știe vreun sobar. Îmi continui drumul în pași de cha-cha-cha, către locuința moștenită, era să zic bântuită și admir peisajul care te lasă fără suflare! Doamne ferește!


   Mă bucur că nu-l găsesc pe zdrahonul ăla de câine lățos la poartă. Cică mai pleacă uneori hai-hui, nenorocitul. Foarte bine, să vină când l-oi chema eu. L-am chemat pe meșterul cu soba și i-am arătat mai întâi prăpădita aia de casă, să-și facă omul un plan. 

Jos, la parter, intri în hol și nimerești neașteptat, drept în...bucătărie, o cameră spațioasă aranjată corespunzător, cu o masă la mijloc, de patru persoane. Frigiderul, aragazul, chiuveta și mașina de spălat vase arată ca in filmele cu Spencer Tracy și Katharine Hepburn din anii '40. Coincidență sau nu, mătușa era mare admiratoare, ba chiar semăna leit cu tanti Katy, poate și pentru că avea părul aranjat la fel, plus genul acela subtil de frumusețe din filmele alb-negru.
 Urmează sufrageria, foarte mare, cu mobilă Ludovic al nuștiucâtelea, cu tot tacâmul, servantă, vitrină, comodă, birou și o masă cu opt scaune, totul din lemn de nuc. Parterul se termină cu un mic hol care duce la baie, unde momentan nu funcționează lumina. 

Am revenit în holul de la intrare și am urcat la etaj. Prima cameră mi s-a părut de la început cea mai spectaculoasă. Doi dintre pereți sunt din sticlă, servind de ferestre uriașe, din acelea prin care tu poți privi afară dar ăia de afară nu se pot zgâi înăuntru, așa că poți umbla fără probleme și în pielea goală, deși e puțin probabil. 
Pe o parte ai splendida panoramă a Caraimanului iar în partea opusă vezi panarama vecinilor, o livadă și apoi calea ferată cu trenurile înțesate de turiști. 
În camera asta e și șemineul. Aici am de gând să-mi fac cartierul general, cu un birou și o canapea confortabilă, chiar in fața focului.
 
Următoarea cameră de la etaj este de fapt biblioteca, cu rafturi lungi pe doi pereți, un scaun balansoar și două fotolii din piele iar ultima cameră este un dormitor confortabil. Ca și la parter, la capăt este grupul sanitar, de astă dată luminat puternic cu un neon și utilat ultra-modern. Se vede că totul e nou și nefolosit. 
Sobarul ar fi voit să taie el panglica dar i-am tăiat eu elanul și l-am trimis la parter! 

În fine, a revenit și s-a apucat să repare arzătorul de la soba din dormitorul de la etaj. Momentan e suficient. Aici e frig și în luna august, noaptea îți tremură izmenele pe tine, nu poți să stai fără căldură. 
L-am plimbat și prin pod ca să controleze hornul dar am evitat să-l duc pe nenorocit în pivniță, unde se află un adevărat depozit de sticle cu vin, așezate corespunzător și notate într-un catastif. Din nu știu ce motive, pivnița are un lacăt uriaș și o cheie de vreo juma' de metru! 
Abia mai târziu am recunoscut utilitatea lor, pentru că au fost momente în care nu mai nimeream cheia în lacăt!



                                                                                                     

                                                                       CAPITOLUL VIII


   Noaptea am dormit la căldurică iar dimineața m-am trezit degrabă, ca să mai cercetez actele, că Băncile plus CEC-ul le scotocisem personal. Asta făcuse și Notariatul și mare lucru n-au găsit. După decesul mătușii, în urmă cu 5 ani, verișoarei îi rămăsese o avere frumușică iar în conturi avea bani serioși, plus valută. A lichidat conturile chiar a doua zi! Când am văzut  despre ce sumă e vorba mi s-a făcut părul vâlvoi in cap!

Unde s-au dus banii? I-a cheltuit pe toți, așa de mulți? I-a ascuns în casă? A cumpărat aur, diamante? I-a dat la adăpostul pentru câini? I-a investit în vreo afacere, în acțiuni, în imobiliare? Unde dracu sunt? Unde e argintăria, tablourile scumpe și colecția de timbre rare despre care mă tot toacă maică-mea la cap? Unde sunt bijuteriile?


Fiind un bun detectiv, că am citit toată colecția Enigma, de mic, am luat-o metodic.

Vorba volant, scripta manent! Deci, banii apar în extrasele de cont din Bănci de acum 5 ani, au fost scoși iar acum nu mai sunt!  Nimic, nada, sula, deși era bună și aia!

Merg cu soția prin împrejurimi să facem investigații. Toți o țin la unison, că avea avere mare, că schimba zilnic bijuteriile, lanțuri grele din aur, coliere, brățări, cercei dar mai ales, cele peste o sută de inele! Cică trebuie să fie ascunse prin casă într-o ladă grea. Chestia e că am găsit din prima zi un lădoi, chiar in bucătărie dar era plin cu borcane de iaurt.


   Gata, pauză, hai să mergem la cumpărături, zice soția. Eu am o idee strălucită, zic, să trecem și pe la biserică, să aprindem o lumânare pentru sufletul răposatei și două pentru noi, poate Dumnezeu, milostiv cum e, ne ajută să găsim comoara. Ești cam păcătos, remarcă soția, privind spre Crucea de pe Caraiman, din nu știu ce motive. Ajungem în curtea bisericii, frumos dom'le, curat, flori peste tot și câteva băncuțe aliniate frumos pe alee. Zic să ne așezăm puțin, să admirăm peisajul...

Scot punga de biscuiți, de care nu mă despart niciodată și mă chinui s-o deschid. Măi nene, parcă e făcută in dușmănie, celofanul nu se rupe nici de-al dracului! ''Ce facem noi, nemții-aruncă la gunoi!'' Am zis că atunci când voi vedea că nu se mai îndoaie pionezele, nu se mai rup scobitorile și se aprind toate bețele dintr-un chibrit, înseamnă că s-a schimbat ceva. 

Am sfâșiat cu dinții punga de biscuiți, ca un animal și a apărut de nicăieri o veveriță. Foarte prietenoasă, a sărit pe bancă lângă mine și a încercat să mă deposedeze cu forța de biscuiți, care au sărit cât colo. Zic, dacă-mi rașchetează asta una peste mutră, cu ghearele alea, nu mă mai bărbieresc până la Anul Nou! Soția i-a dat un măr și am scăpat de ea, s-a dus la treaba ei. A venit și o vrăbiuță, ciudat de prietenoasă, care a început să ciugulească din fărâmele de biscuiți de pe jos, ba a sărit și pe băncuță, chiar lângă mine. O fi vreun semn, spun eu, tu ai mai văzut așa ceva? O fi verișoara care mai mișună prin localitate, până să urce spre vămile cerului...Nici chiar așa, spune soția, privindu-mă dubios. În fine, mergem în biserică. La intrare, o doamnă vinde lumânări și diverse obiecte bisericești. Intră în vorbă cu noi, despre vremea probabilă și îi fac o confesiune. Doamnă, am văzut aici pe alee o veveriță și o vrăbiuță, care s-au așezat lângă mine, pe bancă. Chiar așa, spune doamna, privindu-mă de parcă n-aș fi întreg la cap?! 

Mă gândesc cât sunt de idiot și îi semnalez veverița din pomul de vizavi dar păsărica n-am cum să i-o arăt!


Intrăm în biserică și mă împiedic chiar de la intrare de un scaun, de pe care cade un tablou cu Patriarhul Daniel. Îl pun la loc, închinându-mă smerit. Bravo, zic eu, bun început! Intrăm tăcuți în biseric
ă și ne reculegem, atent să nu mai fac vreo boacănă.

                                                                                     

                                                                                                       

                                                                             CAPITOLUL IX


   Ne întoarcem pe la ora prânzului și mă reped pe scări să fac un duș la etaj, în timp ce nevastă-mea se duce la baia de la parter, apoi, foarte bine-dispus, merg în bibliotecă și zăresc din mers toată colecția Enigma, aliniată frumos pe raftul de sus, aproape de tavan, pe puțin vreo 90 de cărți! Îmi aleg ''Compartimentul ucigașilor'' de Sebastien Japrisot, pe care îl citisem prin clasa a VII-a și mă arunc în balansoar, gata să vin cu cracii în sus și să aterizez în curte prin fereastra deschisă. Îmi schimb locul de lectură pe un fotoliu comod, din piele.                      Tocmai ajunsesem la faza când cobora Bebe-Cadum din tren, în gară la Paris, unde Bambi îl aștepta angoasată, când tresar violent din cauza unui scârțâit sinistru care venea din pereți. Arunc dracu' cartea din mână și cobor în pas vioi la parter, mai să mă dau cap în cap cu nevastă-mea, care ieșea grăbită cu prosopul în brațe. Mă informează că jos se aud niște horcăituri dezgustătoare și primul lucru care îmi trece prin cap e că s-o fi înfundat instalația. Merg la locul faptei și constat că totul e în regulă. Mă întorc în camera de lectură și caut cartea. Nu e pe nicăieri, apoi o zăresc pusă în raft, sus, la locul ei dar invers, cu cheița aia in jos. 


- Bun, zic voios, avem fantome în casă!                                                            

Să ne-așezăm la masă, strigă de jos soția?                                                    

Mai târziu, dom'le!                                                                                      

Să tai eu lemne?

E clar! Iau telefonul și o apelez pe nevastă-mea. Îi explic ce aveam de spus și îi dau întâlnire peste o oră, în curte, la grătarul din fața casei, chiar pe băncuța de lângă mărul cu veverițe. Între timp reiau lectura și îmi încalec un picior peste brațul fotoliului. Un tren care se apropie de gară urlă strident din goarna aia nenorocită de mi s-a făcut părul vâlvoi în cap. N-ai liniște în casa asta...Am auzit că dacă locuiești pe lângă calea ferată, îți trebuie vreo două săptămâni să te obișnuiești cu zgomotul. Isteț cum sunt mă gândesc să mă mut la un hotel astea două săptămâni. 


                                                     II


   Tocmai ațipisem, de la palpitanta acțiune din carte, când mă trezesc niște lovituri de topor. Casa ororilor, tată, ce naiba e aici? Mă uit pe geam și o văd pe nevastă cum se chinuie să taie lemne. Cobor iute și o întreb de apelul primit. Se uită uimită la mutra mea, cu ochi nevinovați și sinceri. Iau asta ca pe un ''nu'' și îi arăt lista cu apelurile recente. Îmi arată și ea telefonul. Zero la primite, zero la recente, adică Inter - Milan 0 - 0, nimic la nimic. Bun, spun eu cunoscător, eram convins că telefoanele astea fandosite sunt făcute pe vapor! Parcă suntem în Zona Crepusculară, șoptește și soția. De ce vorbești așa încet, o întreb sfios, uitându-mă în jur cu teamă? Pentru că sunt răgușită, mă lămurește ea.                         

Mă apuc să tai lemne cu o mână, iar cu alta pun un sac de mangan lângă grătar, în timp ce cu alta rup rămurele de brad și cu cealaltă îmi torn un pahar de vin franțuzesc, luat din cramă la nimereală, pe întuneric. ''Cavalerul de la Făurei'' scrie pe etichetă, vin de ocnă, în traducere liberă ''Chevalier de Fauvert, Pays d'Oc''.

Foarte frumos, zic, ia să pun eu niște muzică, să ardă focul mai vesel. Verișoara are un radio Gloria, care nu prinde decât România Actualități de la releul de pe Caraiman, că sateliții nu-i prinzi și nici nu-i vezi de-acolo, cică din cauza gunoaielor lăsate de turiști. Ce să asculți, măi tată, Cântarea României? Ceaușescu ar fi sărit în sus de bucurie și s-ar fi dat și de trei ori peste cap să audă ce se dă la radioul public și, în general, la toate. Că s-a făcut, că s-a dres...locul întâi în lume la, la, la și tra, la, la...Și acum, la cererea milioanelor și milioanelor de ascultători, urmează un mare artist, un geniu al muzicii universale, Regele folclorului...Ion Dolănescu, cu melodia ''Luminiță, lampă mică''!  Mi-am șters fruntea și am răsuflat ușurat, eu credeam că s-a apucat de cântat Ceaușescu, chiar înainte de Revoluție! Am realizat că radioul Gloria e ca trenul fără roți, inutil!

Am băut un șpriț de vin sec, cu arome de fructe exotice și flori, de culoarea paiului și m-am pregătit să pun pe grătar, pentru început, un file de șalău de Nil, prins chiar de mine, la Lidl. 

La fereastră a apărut o boxă din care Rory Gallagher strigă cu sete: 

Mama's în the kitchen baking up a pie,                                                              Daddy's în the backyard,                                                                                  Get a job, son! 


                                                          III


   După ce mi-am făcut damblaua și am mai golit două sticle de vin, zic să intrăm în casă, să căutăm nenorocita aia de comoară. Trec peste amănuntele neesențiale și găsesc pe o noptieră, un dulăpior de jucărie, vintage, în care mă așteptam să găsesc niscaiva lucrușoare pentru păpuși. Ce am găsit acolo întrecea orice închipuire. Și când te gândești că am trecut pe lângă el de o sută de ori!

   Noaptea a început dansul, după ce am stins lumina. Pocnituri violente, bușituri la ușă, așa, la intimidare. Trosnea mobila de parcă dădea cineva cu barosul în ea! În pereți se auzeau voci! Sus se auzeau pași! Jos se auzeau miorlăituri! La dracu, eu nu cred în chestii de-astea. Poate or fi nenorociții ăia de vecini, care au ceva de împărțit, pumni, picioare. Am ieșit afară și i-am luat la înjurături. Ți-ai dracu să fiți dar, astăzi și mâine! Arătați-vă, golanilor! Unde sunteți, derbedeilor?            

Nu era nimeni, nici măcar pomanagiul ăla de câine. Nici coada nu i se vedea. Doar vântul care sâsâia sinistru, printre ramurile zbârlite.    

    

    Mi-am adus aminte de cutremurul din '77. Eram la casa mare din Buzău și tata, care venise cam cherchelit, s-a trezit fix la ora 21:22 cu ditamai tabloul cu Maria Magdalena în brațe. Am ieșit iute din casă, în timp ce pereții huruiau și pe dinăuntru și pe dinafară. Deși aveam ditamai curtea, ne-am oprit drept într-un maldăr de cenușă și jucam țonțoroiul acolo, în picioarele goale. Pomii se aplecau amarnic, pământul se unduia ca valurile mării iar câinele scăpase din lanț și fugea în cerc, în jurul nostru, ca un apucat. Tata apucase să ia o sticlă de coniac și începuse să strige, în isteria generală: Atât poți, mă, nenorocitule? Dă-i mai tare, ordinarule! Dărâmă tot, dacă poți, derbedeule! Și mai bea o gură de tărie, apoi o lua de la capăt.                                                                                             

Ce vreau să spun e că, la băutură și la frică, omul capătă valențe neobișnuite și chiar îmi amintesc, deși eram mic pe-atunci, că tata începuse să danseze rock' n' roll, acolo, în cenușă, în timp ce bunicul chiuia din casă, pe întuneric, negăsind cheia de la ușă! 



Așa și eu, în loc să mă duc frumos în casa bântuită și să-mi consolez nevasta, am tras la cramă și am mai luat o sticlă, după ce am nimerit cu greu cheia aia uriașă în lacăt. În casă, nevasta nicăieri. Am dat muzica la maximum și când a urlat Brian Johnson ''I'm on the highway to hell'', atunci a răcnit și soția de sub masă!


                                                                                                                                                                               IV


   Am continuat aproape toată noaptea cu repertoriul AC/DC, numai așa, de-al dracu', au continuat și bușiturile dar și insultele mele: Doar atât poți Tanti? Fă praf tot, dacă poți, dărâmă casa cu noi înăuntru și dă-i foc! Și mai beam o gură de vin, direct din sticlă. Soția, zice, poate s-a supărat că am găsit comoara, să nu cumva să o blesteme!

Stai liniștită, e blestemată deja de o sută de ori, o încurajez eu, cu glasul răgușit de băutură, acum se ocupă de noi, vai ce mi-e frică, mvai! Goarna stridentă a unui tren ne-a făcut să ne luăm accelerat în brațe și să acoperim cu fond sonor hărmălaia din casă.

La cutremurul din 4 martie, tocmai ascultam un disc maghiar din Ungaria cu formația General, înregistrat la o Casă de discuri nemțească din Germania și acul l-a zgâriat în zgâlțâiala generală, astfel că de câte ori îl puneam, repeta la infinit acest refren: ''Eram un om flămând în vânt, dormind noaptea pe jos, nu în patul meu''..."Az utcákat jártam, földön, nem ágyban aludtam éjszakánként''      O amintire sinistră de la sinistru... 




   Spre dimineață spiritele s-au mai calmat, ca să zic așa. M-am dus în bucătărie și am înfulecat un cotlet haiducesc rămas de la grătar și am băut un pahar mare cu apă minerală, că ardea instalația, după care m-am băgat la somn, sus, în fața șemineului. M-am trezit târziu, după-amiază, cu amintiri neclare dar cu o mare poftă de viață.                          

 


                                                      
                                                                
                                                     CAPITOLUL X



   Luni dimineață m-am dus la Bancă să rezolv cu banii. Domnișoara Săndica se certa isteric cu o clientă pentru un dosar rătăcit. Dosarul era la mine, sigur că da, că am primit două într-unul iar doamna în cauză n-a primit niciunul. Îi înapoiez dosarul, cu toate datele confidențiale din el. Doamne, doamne, cât l-am căutat, se lamentează Săndica!              Foarte multe doamne, remarc eu.

La mine a greșit RZBR cu RZBL și șapte cifre în loc de nouă! Îi semnalez politicos ''mica eroare'' dar mă expediază la Notar. Merg iute la Notar. Acesta depistează ce am văzut și eu, că a greșit fătuca. Îmi spune să merg înapoi și să iau conturile corecte. Îi sugerez să îi telefoneze, să trimită aia prin fax conturile corecte. Găsește ideea genială. Telefonează. Săndica, dragă, a venit iar domnu' ăla cu moștenirea, cică i-ai greșit conturile...cum? Pleci la Sinaia, puiule? Scuză-mă, vorbim când te întorci. Către mine, mergeți acasă și vă sunăm noi, că mai durează...Merg acasă și fierb în suc propriu, ca o conservă Pikok. Îmi imaginez ce au vorbit despre mine și mă gândesc să merg înapoi și să pichetez pe acolo, apoi îmi vine o idee mai bună, să vorbesc cu directorul. Îl găsesc și îi spun necazul, că nu pot să întru în posesia banilor din cauza RZBL-ului. Directorul o strigă pe Săndica, vino puiule și rezolvă-l pe domnul! Hopa sus, nu e la Sinaia? Vine Săndica, roșie la față ca sfecla și rămâne înlemnită la calculator, ca un manechin. Alo, zic eu, sunteți acasă? Nimic. Îmi șoptește panicată, cu voce groasă: m-am blocat! Nu face nimic, domnișoară, respiră adânc, nu e nicio grabă. Vorba lui Sadoveanu, merg lucrurile și mai încet... 


   După o jumătate de oră începe să dea semne că își revine la viață dar se blochează xeroxul, apoi se termină cerneala. Vedeți dom'le, aveți numai ghinioane! De ce vă grăbiți...că m-a certat și Șeful. Lasă, puiule, zic eu în gând! Până la urmă îmi dă hârtia. Alerg la Notariat ca un kenyan, 1500 de metri plat, cu startul pe picioarele din față. A treia oară. Mă așez pe un scaun, că e de așteptat. O femeie iese de la veceu cu chiloții peste rochie, târând o bucată de hârtie igienică pe tocul pantofului. Nu e de râs, se poate întâmpla oricui dar râd înfundat, mocănește, cu batista pe față, până mi-au dat lacrimile. Secretara crede că plâng și îmi face cu ochiul. O dată, de două ori...Să vă dau hârtiile să le completați, zice, dar nu le dă, în schimb face iar cu ochiul. Nu înțeleg ce se întâmplă. Aștept puțin și o rog mieros, vă rog, îmi puteți da hârtiile alea...păi nu vi le-am dat...nu...și face cu ochiul. Eu cred că o fi răcită. Mi le dă și le completez în 50 de secunde, i le dau și îmi face iar cu ochiul. Notarul îmi spune, domnule, aveți numai belele! Pardon, spun, RZbelele...Mergeți la Bancă, gata s-a rezolvat! Mă oprește, semnați și aici. Plec pe repede'nainte dar mă strigă. Mai semnați și aici. Mă opresc în ușă să ronțăi un biscuit cu ovăz. Bine am făcut, că am mai semnat de trei ori. Fug precum Bolt, fără să respir și scot un nou record personal pe suta de metri. Ajung la Bancă
Domnișoara Săndica își fâțâie curul de colo-colo, mergând ca musca, în linii drepte, cu fustă mini și toc cui. Pare nervoasă foc. Vă rog, zic, acum actele sunt în regulă, (de parcă aș fi greșit eu). Nu am timp, se răstește ea ca o dementă, poate mai târziu, o să vă comunic telefonic! Nu vedeți că e coadă până la ușă? Mă uit in spate dar nu văd pe nimeni...Mai târziu când, mă gândesc eu, peste o zi, peste o săptămână, peste o lună? Am plecat, nu poți să te pui cu...puiu', mai ales când are draci!                                 

Mă gândesc la Sadoveanu: nu e nicio grabă, măi băiete, merg lucrurile și mai încet...


.....................................................................................................




ATENTIE!

Acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare. Orice asemănare cu persoane sau fapte reale este pur întâmplătoare.                                                                   



   


12 septembrie 2017

Euro 2016

28-Iun-2016, 14:56

  După BREXIT-ul din Europa de acum câteva zile, Anglia a nimerit cu fruntea şi EXIT-ul, a doua uşă de ieşire, de această dată la Euro 2016! Jucătorii s-au înnecat ca englezii la mal, drept în cârligul îmbârligat al pescarilor islandezi. Deşi porniţi cu coada sus şi trandafirul la vedere, britanicilor li s-au înmuiat relativ repede coarnele, după 18 minute, Hart, vărul lui Tătă o scotea a doua oară dintre buturi, sfios ca iepuraşul Bocănilă.

  Cu transpiratul Rooney, care a înfundat canalizarea stadionului, siamezii Sturridge şi Sterling, nedespărţiţi şi lipiţi de minge ca prenadezul Hexi Pharma, molâul încercănat Harry Kane de la Tottenham-ham şi golgeterul Vardy, care a jucat cu o mână în ghips şi picioarele în beton armat, regăţenii au fost luaţi pe sus de gheizerele de la Strokkur cu câte un picior în cur.


Sigurdsson, Sigthorsson şi ceilalţi son, comparaţi de presă cu Plimbăreţii Albi, au călărit Perfidul Albion fără milă, hăituindu-i nu doar până la ieşirea din Europa ci chiar de pe Terra!


  Victoria a fost sărbătorită de toţi cei 330 000 de elfi ai insulei, împreună cu 3 urşi polari, un grup de lilieci şi 5 oi Dolly Parton islandeze.
În "sferturi" vor întâlni echipa ţării gazdă, Franţa, care şi-a încălzit aşa de tare bilele în mână că erau să ia foc şi a "nimerit" numai campioane mondiale, România, Albania, Irlanda şi acum Islanda!
Între timp Roy Hodgson a demonstrat că avea şi un plan "B", şi-a dat demisia, iar spusele lui David Cameron s-au adeverit: "Poate că, la urma urmei, nu voi fi eu cel mai trist englez în această săptămână!"






23-Iun-2016, 14:43

România - Albania 0 -1

  Fotbalagiii de la naţională ne-au călcat mândria între picioare! În afară de dunga dintre fese nu ne-au arătat mai nimic! Cu o apărare de frânari, care orbecăiau ca Lizuca şi Patrocle prin Dumbrava Minunată în căutarea "coţofenei", plus un portar venit din tărâmul Plimbăreţilor Albi, cu mâinile tremurânde şi ieşiri necontrolate, un mijloc de pintilii, hobani, chipcii şi prepeliţe care abia se mişcau în reluare pe tarla darămite să mai şi alerge, la piţipoance după meci şi un atac pe invers de miuţari care înălţau zmeul cu inocenţa perfidă a unor doamne de companie.
Nici Pep Guardiola cu tata Voight si gaşca Chicago PD la un loc nu ar avea ce face iar The Machine le-ar pune pătrăţelul la cap! Nenea Puiu, plecat în concediu la muntele Athos, a mărturisit că printre pupicii şi pupiceii de pe icoanele făcătoare de minuni a zărit-o pe chiar Fecioara Maria plângând în hohote! Are si nebunia farmecul ei.


  Arnăuţii ne-au predat o lecţie de curaj, onoare şi dăruire, galopând de la careul lor la al nostru şi retur, că asta ştiu şi asta fac. Şi ne-au făcut!
Fotbalul autohton este o dejecţie de putori politice, a mafiei din cluburi, cu hoţi la butoane, profund corupţi şi analfabeţi ajunşi şefi puşi pe căpătuit. Nu se construieşte nimic, se vinde sau se distruge. Copiii nu mai agreează sportul şi nici nu sunt încurajaţi iar un popor fără sport este un popor bolnav.
  E nevoie de schimbări radicale după modelul islandez de exemplu, poate slovac sau croat, e nevoie de pus oameni potriviţi la locul potrivit dar asta nu se va întâmpla niciodată, speranţa este cea mai bună minciună, un soi de fericire tembelă iar ambiţia nu se poate importa. Am aflat chiar acum că Dumitru Dragomir a fost condamnat la 7 ani de puşcărie cu executare. E şi asta un mod de a pune pe cineva la locul potrivit!





4-Iul-2016, 12:29

  Le Monde: "Largement supérieurs, les Bleus ont écrasé l’Islande (5-2), dimanche a Saint-Denis, et joueront jeudi a Marseille face aux champions du monde, pour une place en finale" iar Le Figaro titrează: "Albastru de vis/Spectacol la Paris! Demonstraţie de fotbal!! Dansând în ploaie! Dansand cu lupii! Eroism-erotism-dramatism-priapism! Capcana lui Deschamps!

  Nu sunt versuri de manea şi nici n-a câştigat Franţa Cupa Africii deşi are toate atuurile, sunt doar sintagme gazetăreşti la "istorica" victorie cu Islanda, o ţară cunoscută mai mult pentru pescuitul de cod.

  Chiar dacă băieţii cu băţul şi râma in cârlig au trimis Anglia acasă, că i-au găsit dracii să facă meciul vieţii chiar atunci iar englezii au venit la Euro doar ca să aibă de unde pleca, totuşi Islanda nu e o echipă de speriat copiii înainte de culcare.
Franţa joacă într-un film pe care l-am mai văzut, cu echipa gazdă având unele avantaje care se contabilizează şi contează. E adevărat, Franţa nu este Coreea de Sud care la CM din 2002 a jucat în semifinale din motive care ţin de Byron Moreno alias "bovina nedumerită", azzurii ştiu de ce dar nu e nici motiv de patriotism care dă pe dinafară pentru că au învins România, Albania, Irlanda şi Islanda chiar în Hexagon!


  Echipa "albastrului de metil" cu Griezmann golgheterul care a marcat aseară golul 100 al competiţiei, a nu se înţelege că a dat el 100 de goluri, nu va mai luaţi după ce scriu francezii, că şi la noi în epoca de aur curgea laptele si mierea pe stradă de trebuia să porţi galoşi, aşadar Les Bleus ăştia vor mai disputa un meci, indiferent de rezultatul cu Deutschland uber alles. S-a vehiculat ideea de a se muta Ziua Naţională pe 10 iulie, când se va desfăşura la Paris şi Carnavalul de la Rio, Ramadanul, curse cu tauri, concert fără public Jean Michel Jarre, Sărbătoarea tripleţilor, Tomatina-bătaia gigant cu roşii, Konaki Sumo, Festivalul Nămolului si Ziua Cârtiţei!

Miercuri 6 iule de la ora 22:00 se va juca Portugalia - T.Galilor, ca urmare şi a faptului că Spania şi Anglia nu au binevoit să-şi câştige grupele iar joi 7 iulie tot la ora 22:00 Franţa - Germania.
Palmaresul întâlnirilor directe e favorabil Franţei cu 12-9, golaverajul fiind egal, 43-43.

Dacă la CE nu s-au întâlnit niciodată până acum, la CM din Suedia 1958, Franţa şi Germania au oferit unul dintre cele mai frumoase meciuri din istorie, în finala mică. Set 6-3 pentru cocoşi. A fost meciul lui Just Fontaine, care, prin cele patru goluri marcate în poarta nefericitului Heinz Kwiatkowski, a devenit golgheterul turneului cu 13 reuşite. Acel record de goluri marcate la un turneu mondial final nu a fost egalat până în prezent.





Romania - Elvetia 1 -1

  Unii dintre noi, trecuţi de adolescenţă, poate îşi mai amintesc de primăvara lui 1967, când naţionala noastră înregistra un scor neverosimil la Zurich cu Elveţia, 1-7!
Eram încă tânăr pe-atunci, abia mă pensionasem de vreo doi ani, tata a deschis televizorul Orion, că dura un sfert de oră până se aprindeau lămpile în el, (bine, eu am prins şi televizoarele cu aburi!) şi începe meciul. Buuun! Bunicul a venit cu două butelii de spumos de la cramă, că el a construit conacul, cu un paşoptist, rudă de-a lui Costică Negruzzi şi turnăm în pahare.

  Începe macelu, după 15 min era deja 2-0!, tata zice, închide-l dom'le să ne tihnească şi nouă băutura! Închid. La pauză îi dăm drumu iar, hai că marchează şi ai noştri, Dumitru Nicolae (59, autogol) 0-4!! Îl oprim iar.


  Bunicu merge în pas vioi să mai aducă nişte vin, tata priveşte în...gol...
Deschid televizorul, greu, zic, nu mai prindem finalu. Apare mira cu "ne cerem scuze, defecţiune tehnică...bla, bla, bla". Vine vinu, vine şi imaginea, 7-0! Pică golul lui Dobrin prin min 70, pică şi curentu! Prin întuneric se aude vocea voioasă a bunicului: până aduc eu o lampă poate egalăm! Lasă lampa bre, mai bine adu nişte vin, strigă răguşit tata după el, până să se împiedice de o pisică şi să dispară spectaculos pe scările cramei, la vale de-a berbeleacul.

  De 49 de ani bătuţi pe muchie aşteptăm revanşa acelei umilinţe şi acea zi a sosit! Am pus deja spumosul la rece, tata se ţine încă bine, face alergări prin Crâng şi ridică greutăţi la sală iar bunicul cum îi e obiceiul, cu gagicile!


Alegeri 30-Oct-2016

   

   Aşa cum Nikola, părintele lu' Frecvenţa şi a lui Radioiu de la Clejani şi-a dat cu Tesla în bobine după ce Gigi Marconi i-a şparlit invenţia, la fel s-a şucărit Ursul de la Răsărit după ce prima rundă disputată aseară la Chişinău între Igor Doidoi şi Ana Aslan s-a terminat nedecis, 2 - 2, după prelungiri şi loviturile de departajare sub centură la cotoaie, mergând braţ la braţ şi bot în bot în turul doi, de doi bani speranţă pentru UE.


   Pe cealaltă parcelă a planetei s-au dus vremurile când Hillary dormea în Casa Albă la etaj în timp ce Bill lucra cu Monica la parter tot la etaj.

   October surprise, Lebăda Neagră loveşte cu emailul în creştetul cocului şi ar putea răsturna cu cracii în sus rezultatul alegerilor din 8 noiembrie. La mitingul de ieri din Florida-gară, Hillary nu a mai fost însoţită de consiliera principală Guma Abudin ci de Tina Turner şi regretatul David Bowie. Pe de altă parte, sâmbătă la Baihu, Trump, trecut prematur la ora de iarnă, a pierdut inexplicabil semifinala de snooker cu 4-9 la Ding Junghi Hui dar i-a crescut popularitatea şi a căzut de-a-mboulea la doar 1% în coada candidatei republicanilor, cum spunea blănosul Chewbacca : "Politica este o...cursă de cai troieni" sau "un recital de nevrozaţi pentru mulţimea de căscaţi"!






  Încă un blat! 4 ani conduce PSD şi stă PNL, apoi 4 ani stă PNL şi conduce...PSD!
Buzăul, oraş înfrăţit cu yakuţii din Irkuţsk (Siberia), candidează la titlul de cel mai bolşevic oraş cu oameni încă în viaţă!
Desigur că la alegerile de ieri s-a ales PSD pe linie, depăşind cu această ocazie istoricul 99,98% din Epoca de Aur! S-a înregistrat şi o absenţă nemotivată a aceluiaşi chiulangiu înrăit Niro, care a fugit în pribegie pe dealurile de la Pietroasele!  Cazul său va fi aspru analizat la televiziunea de stat, de Mihai Tatulici la "aşa NU!" plus că cică nenorocitul ascultă şi rock!!!
Prin aceste apucături imperialisto-capitaliste, Niro riscă deportarea în cartierul Simileasca, unde îl aşteaptă negri de supărare juma de oraş plus câinii vagabonzi! Restul oraşului cuprinde peizani şi pensionari, mai mult peizani!
Câinii aleargă cu covrigi in coadă, renumiţii "covrigi de Buzau"!

În şcoli şi instituţii publice nu lipseşte tabloul lui nea Nicu iar dacă mergi îmbrăcat în pionier ai reducere 25% la frizerii!  Cine rupe flori şi taie copaci primeşte gratuit o excursie la tabăra de sculptură de la Măgura să distruga lucrările de artă si să incendieze mănăstirea Ciolanu!
Nu poţi ieşi pe stradă decât îmbrăcat în culori decente, negru şi cenuşiu, cu pantaloni evazaţi şi perciuni groşi ca în anii '70. Rişti să fii alergat cu pietre dacă ai o cămaşă curată, poţi fi condus la Săpoca dacă eşti bărbierit recent sau Doamne fereşte porţi blugi! Se poartă obligatoriu papuci NATO din plastic ordinar iar cine se spală pe picioare e pasibil de puşcărie!
Locuitorii de la bloc îşi fac nevoile pe stradă, că nu au veceu în fundul curţii iar cei de la curte în curte. În curtea vecinului!

La Buzău nu se aplică legea gravitaţiei, te poţi trezi că maşina o ia la deal dacă uiţi să tragi frâna de mână. Anul trecut au venit specialişti din toată lumea să vadă de ce Pi iese 4,13, teorema lui Pitagora coincide cu Legea lui Ohm şi mai ales de ce sunt aşa de mulţi vulcani noroioşi, găuri negre şi focuri spontane din pământ!


Capul de afiş a fost îngrozitorul mister al Carpaţilor Orientali care deşi mergeau liniştiţi să se întâlnească în Bulgaria cu fraţii Balcani, la intrarea în judeţul Buzău au dat-o cotită brusc la Întorsura Buzăului spre vest, ocolind juma de ţară in panică, agonie si teroare! 

  Azi a fost sărbătoare mare în Piaţa Daciei. S-au servit cârnaţi de Pleşcoi, vin de Pietroasele şi muzică tradiţională, manele cu Cezărică. S-a remarcat că în sfârşit au apărut alţii mai bizoni ca noi, bucureştenii! 4 ani de Firea fac mai mult decât 20 ani de Boşcodeală! Ăla era PSD-ist, dar măcar era plecat permanent în Las Vegas.
Acum am aflat in sfarşit câţi moldoveni sunt în Bucureşti, 43%!!